Rob de Slegte
 

Corona en je trouwdag

In normale tijden beginnen in  maart de huwelijken weer volop te lopen. Het weer wordt dan aangenamer en de zon schijnt vaker en intenser. Dit jaar heeft zelfs een buitengewoon mooi, warm en droog voorjaar. Maar het is geen normale tijd. Corona gooit alles overhoop.

Eind maart kwamen de eerste nerveuze berichten van bruidsparen die binnenkort zouden gaan trouwen. Veel gemeenten hebben beperkingen ingesteld voor huwelijksvoltrekkingen. Een beperkt aantal mensen mocht bij de huwelijksceremonie aanwezig zijn. Dat leverde ook wrange grappen op. Moet iedereen dan een mondkapje dragen tijdens de ceremonie. Bruidspaar en de trouwambtenaar ook? Dat wordt lachen! Het waren natuurlijk grappen veroorzaakt door stress. Leuk is echt anders. Veel bruidsparen hadden vorige jaar of eerder al een locatie geboekt voor de ceremonie en het feest. Toen duidelijk werd dat de horeca op slot ging en niemand wist voor hoe lang hebben heel wat bruidsparen het heel teleurstellende besluit moeten nemen om hun trouwdag dan maar te verzetten.

Vandaag kreeg ik een mailtje van Nathalie en Lars. Ze trouwen pas in september maar ervaren zoveel stress van de onzekerheid dat ze een plan B onder ogen moeten zien. Dat betekent overleg met de locatie waar het huwelijk plaatsvindt. Wat als in september de trouwlocatie nog steeds niet open is of beperkt open? Vervalt dat hun reservering en aanbetaling? Kunnen ze kosteloos uitwijken naar een andere datum. Gelukkig dat kan! 

Heel voorzichtig polsen ze mij: “uiteraard begrijpen wij dat het uiterst ongebruikelijk is om te vragen maar omdat wij heel graag willen dat jij onze huwelijksceremonie leidt willen we jou hierbij vragen eveneens deel te nemen aan plan B? Deze zekerheid zou, mocht te bruiloft t.z.t. onverhoopt toch verplaatst moeten worden, zoveel rust geven. Wij hebben jou als BABS zeer zorgvuldig gekozen en zouden het heel vervelend en stressvol vinden als wij rond september weer op zoek moeten gaan naar iemand anders”.

Nou, ik vind hun vraag helemaal niet ongebruikelijk. Op dit moment is heel weinig gebruikelijk. Gelukkig kon ik ze heel snel verlossen van deze stress. Graag en met veel plezier veer ik mee met hun plan B. Ooit leerde ik dat veerkracht de meest waardevolle competentie is. Helemaal stressloos verlopen de voorbereidingen voor een trouwdag meestal niet. Maar stress hebben over je trouwambtenaar? Dat laat ik natuurlijk niet gebeuren. Het is heel wrang dat corona kroon betekent. Nu is corona absoluut geen kroon op je trouwdag. Maar als er straks weer getrouwd kan worden wordt het als vanouds weer prachtig!


BN'ers als BABS

In 1970 werden in Nederland (volgens het CBS) 123.631 huwelijkssluitingen verricht. Vreemd om bij een huwelijk over een sluiting te spreken. Dat lijkt me meer passen bij een scheiding, maar dat terzijde. Vanaf 1970 is het aantal huwelijksvoltrekkingen (veel beter woord!) bijna ieder jaar gedaald tot 64.315 in 2018. Dat is bijna de helft van het aantal in 1970. Ik waag me niet aan verklaringen waarom dat zo is. Trouwen is heel persoonlijk. Trouwen is niet beter dan niet-trouwen. Trouwen is wel heel leuk! Want wat is er (nog) mooier dan een feestdag waarmee je de liefde viert en dat deelt met iedereen die je lief en dierbaar is. Minstens net zo mooi en leuk als trouwen is het om trouwambtenaar te zijn. Het leiden van een mooie ceremonie en het voltrekken van een huwelijk is fantastisch om te doen! Ik vind het ook heel eervol als een bruidspaar dat aan mij toevertrouwt. Ik snap ook heel goed dat veel mensen trouwambtenaar willen worden. Met de afname van het aantal huwelijken in Nederland lijkt het aantal trouwambtenaren toe te nemen. Ook steeds meer Bekende Nederlanders zijn en gaan huwelijken voltrekken. Ik zou zeggen: welkom bij de club! Voor mij persoonlijk geldt dat op een trouwdag het bruidspaar centraal staat. Zij zijn het stralende middelpunt. Het gaat om hun en niet om de trouwambtenaar. 


Unplugged trouwen

In Amerika zijn smartphones en tablets niet meer welkom op een bruiloft. Het bruidspaar wil controle blijven houden over de foto's die van het feest op de sociale media worden geplaatst. Maar ze willen ook dat de gasten alle aandacht geven bij de ceremonie. Bruidsfotografen schijnen blij te zijn. Ze blijken geregeld op zij geduwd te worden door amateurs met mobieltjes. De trend uit Amerika lijkt over te waaien naar Nederland. Een bruidsfotograaf gaf bruidsparen het advies voor een unplugged trouwerij. Een derde van de bruidsparen volgde het al advies op. Wat denken jullie?


Linda

Ik lees de Linda. Zo dat is er uit. Ik vind het een knap gemaakt tijdschrift dat ik als man graag doorblader (!) en zo kom ik flink veel te weten van zaken die vrouwen bezighouden. Deze maand gaat over de Big Fat Gypsy Wedding. Alles wat maar met trouwen heeft te maken komt langs. Prins William en zijn Kate hadden een bruidstaart van € 74.000. In 2013 werden in Nederland 64.549 huwelijken gesloten (30% afname in de afgelopen 15 jaar!). Dat vrouwen van een bruiloft dromen en mannen liever de zolder gaan verbouwen. Geen man die op Pinterest foto's verzamelt van allerlei trouwdingetjes. Voor mannen is er wel een vetgedrukte tip: Lieve man, als je echt van haar houdt, vraag haar dan ten huwelijk en schuif die ring om haar vinger. Er worden in de Linda 6 vrouwen opgevoerd die graag willen trouwen maar hun mannen hebben uiteenlopende excuses: volgend jaar trouw ik je; hij vindt trouwen te duur; hij wil nooit meer trouwen; ik wil pas trouwen als ons kind gaat lopen enz. enz. enz. Als je ook zo'n partner hebt die het huwelijk maar blijft uitstellen terwijl jij er naar hunkert? Misschien vindt hij de Linda ook wel leuk om even door te nemen. Snapt ie misschien waarom vrouwen graag willen trouwen. Dat rijmt ook nog. 


Mars en Venus

Hoeveel bruidsparen die ik heb getrouwd zijn nog bij elkaar? Ik heb geen idee! Statistisch gezien moeten het er twee van de drie zijn. Dat antwoord was blijkbaar goed genoeg voor een aankomend bruidspaar met wie ik een kennismakingsgesprek had. Ook al bied ik geen enkele garantie op een succesvol huwelijk. Was het maar zo makkelijk. Documentairemaker Dough Block heeft jarenlang bruiloften gefilmd. 112 nieuwsreportages verder vraagt hij zich af wat er geworden is van de stellen die hij op video heeft vastgelegd. Zijn ze nog bij elkaar? Voldoet het leven als getrouwd stel aan hun verwachtingen en hebben zij het in voor- en tegenspoed overleefd? Vermakelijk is het als een aantal vrouwelijk familieleden en gasten van een bruidspaar dat gaat trouwen wordt gevraagd welke goede adviezen zij de bruid willen meegeven. De ene na de andere tip komt langs. De bruid hoort het allemaal romantisch aan en kan soms haar ogen niet droog houden. Verderop staan de mannelijke familieleden en gasten. Zij moeten de bruidegom van advies dienen. De sfeer is enigszins ongemakkelijk. Wat moet je nou adviseren. De mannen kijken elkaar aan. Het blijft lang stil totdat iemand opmerkt dat je als man vooral ook dingen zonder je vrouw moet kunnen blijven doen. Een opluchting maakt zich van iedereen meester. Ze hebben een advies gegeven gevolgd door: zullen we dan nu maar een biertje drinken? Ze slaan elkaar op de schouder en de spanning is weg. Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Mannen worden geen vrouwen en vrouwen geen mannen. De beste tip voor een bruidspaar zou kunnen zijn: sleutel niet teveel aan elkaar. Je bent niet voor niets op elkaar gevallen zoals je bent.


Verleiden

Vorige jaar zomer kreeg ik een foto geappt. Op de foto stond E en daaronder had ze gezet: Rob, wil je me trouwen. De foto was genomen op een plek waaraan ik heel goede herinneringen heb. Het was duidelijk dat de locatie dat mij moest verleiden. Helaas trouwen zij en T niet in dat zonovergoten deel aan de andere kant van de oceaan. Maar natuurlijk wil ik haar en T trouwen! Zoals ik ook haar zus en man heb getrouwd. Blijkbaar is dat goed bevallen. Met veel plezier wil ik de huwelijksceremonie van E en T leiden en hun huwelijk voltrekken. Vrijdagavond zaten we bij elkaar om hun plannen te bespreken. Ze hebben een prachtige trouwlocatie gekozen in Amsterdam. Over alles is goed nagedacht. Ik laat me graag zeggen wat ze wel en niet willen en pas me moeiteloos aan in mijn bijdragen om hun trouwdag onvergetelijk te maken. Op 2 mei is het zo ver. Vandaag lag hun trouwkaart in de brievenbus. Het aftellen is begonnen. In mijn hoofd ben ik al bezig met de toespraak. 


De hoogtepunten van de trouwdag

Aan een trouwdag gaan veel, heel veel voorbereidingen vooraf. Er zijn bruidsparen die er een jaar mee bezig zijn. Natuurlijk wil je dat een van de mooiste dagen van je leven romantisch, mooi en stijlvol verloopt. Het kiezen van een trouwlocatie is net zo sfeerbepalend als het kiezen van de mooiste bruidsjurk en het juiste pak voor de bruidegom. Vaak hoor ik dat met name de aanstaande bruid graag over alles wat er gaat gebeuren controle wil hebben. Mannen schijnen daarin toch wat laconieker te zijn. Die vinden de trouwauto vaak weer heel belangrijk. Mensen die niet op de trouwdag van het bruidspaar zijn geweest willen vaak 3 dingen weten:       1. Hoe zag er bruid er uit? 2. Was het een beetje leuke trouwambtenaar?   3. Hoe was het feest? Wel prettig dat je nu ook je eigen trouwambtenaar kan kiezen. Dat zou ik natuurlijk altijd doen. De huwelijksvoltrekking is de kern van je trouwdag waar alles om draait. Een saaie huwelijksceremonie wil je natuurlijk niet hebben. Dat past al helemaal niet bij jullie. Terecht dat je daar ook in wilt meesturen. En een leuke trouwambtenaar kiezen wordt wel heel makkelijk gemaakt! 

 
 
 
 
E-mailen
Bellen